Τι έίδους ανάπτυξη προβλέπει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς για το δήμο μας; Ανοιχτή η επιλογή τύπου Α ή Β (υψηλής ή μεσαίας ρύπανσης) για την ΒΙΠΕ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 229 ΑΑΠ -14 Δεκεμβρίου 2018). Με τη δημοσίευση του καταργείται Το χωροταξικό το 2003 (ΦΕΚ Β’ 1469/2003).

Ανάπτυξη

Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο(ΠΧΠ) οριζει (1) πρωτεύοντες( διεθνείς ή εθνικούς), (2) πρωτεύοντες (ή ενισχυμένους δευτερεύοντες) περιφερειακούς πόλους καθώς και (3) ειδικούς δευτερεύοντες ( διεθνείς ή εθνικούς ή περιφερειακούς) πόλους οικονομικής ανάπτυξης (άρθρο 5). Ο δήμος μας δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμιά από αυτές τις κατηγορίες πόλων ανάπτυξης. Στην κατηγορία "Άλλοι Ειδικοί πόλοι ανάπτυξης" συμπεριλαμβάνεται το Μαντούδι που είναι διασυνδεδεμένο με τον παραγωγικό πόλο του Λευκολίθου. Τα Καμένα Βούρλα, τα Λουτρά Αιδηψού, η Ερέτρια, η Κύμη και η Σκύρος εντάσσονται στην ίδια κατηγορία ως πόλοι τουρισμού και το Αλιβέρι ως εθνικό ενεργειακό κέντρο.

Το ΠΧΠ ορίζει πρωτεύοντες και δευτερεύοντες άξονες ανάπτυξης (Διεθνείς και εθνικούς). η περιοχή μας δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμιά από αυτές τις κατατάξεις. στη χαμηλότερη αναπτυξιακή κατάταξη "Περιφερειακοί άξονες ανάπτυξης" συμπεριλαμβάνεται ο "Άξονας ΠΑΘΕ, Γλύφα - Ωρεοί, Πορθμειακή σύνδεση - Ιστιαία - Μαντούδι. Λίμνη -Χαλκίδα που αποτελει αποτελεί συνδετήριο του κόμβου της Λαμίας στον ανατολικό χερσαίο άξονα της χώρας με την Βόρεια Εύβοια και ελλείποντος συνδέσμου των ΔΕΔ-Μ και του πόλου και του λιμένα της Χαλκίδας για τον παραγωγικό χώρο της Κεντρικής Εύβοιας (ΒΙΠΕ Μαντουδίου).

Σύμφωνα με το ΠΧΠ οι Χωρικές Ενότητες αποτελούν τις περιοχές βάσης ολοκληρωμένου προγραμματισμού ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης, εδαφικής συνοχής και διασύνδεσης
παραγωγικών τομέων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που τις απαρτίζουν. Για την χωρική ενότητα Χ.Ε.8: Βόρεια Εύβοια (αρθρο 6) προβλέπονται τα παρακάτω: "Κατ’ εξοχή περιοχή ήπιας ελκτικής κατοίκησης σε μικρές πόλεις (ημιαστικά κέντρα) προσφερόμενη ως αειφορικό πρότυπο στην παραγωγική διαδικασία και την κατοίκηση παρά την ανάγκη διαμόρφωσης πόλων εντατικής ανάπτυξης λόγω ειδικών πόρων (Λουτρόπολη Αιδηψού - Μαντούδι/Λίμνη). Εκτείνεται στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Λίμνης-Μαντουδίου με πληθυσμιακή δυναμική > 30.000 κατοίκων. Κέντρο της Χωρικής Ενότητας είναι το δίκτυο Ιστιαία - Ωρεοί - Λουτρά Αιδηψού, με τα Λουτρά Αιδηψού να αποτελούν επίσης ειδικό αναπτυξιακό πόλο της Περιφέρειας".

Στην ενότητα Διαπεριφερειακές Συνεργασίες - Πύλες (αρθρο 8) η περιοχή μας δεν συμπεριλαμβάνεται στις "Διαπεριφερειακές συνεργασίες προτεραιότητας -
Πύλες σε διεθνές, ευρωπαϊκό επίπεδο" Στην διαπεριφερειακή συνεργασία με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου: στο θέμα των θαλάσσιων μεταφορών, επικοινωνιών και προώθησης του αιγαιοπελαγίτικου τουρισμού, η Περιφέρεια Στερεάς να προωθήσει τις νέες δυνατότητες συνεργασίας με την απευθείας διασύνδεση μέσω των θαλάσσιων επιβατικών,
τουριστικών και εμπορευματικών μεταφορών με το βόρειο κυρίως αλλά και το κεντρικό Αιγαίο, πρωτευόντως μέσω του Λιμένα της Κύμης και δευτερευόντως με άλλους περιφερειακούς λιμένες (Μαντούδι-Κάρυστος). Στοπλαίσιο αυτό να αναδιαταχθούν οι ζώνες ναυσιπλοΐας και τα κέντρα/κόμβοι εξυπηρετήσεων.

ΒΙΠΕ


ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 

Στην ενότητα χωρική οργάνωση του παραγωγικού συστήματος (άρθρο 11) χαρακτηρίζεται ως μεμονωμένος βιομηχανικός πόλος και βιομηχανική περιοχή σε διασύνδεση με την εξόρυξη
Το συνδεδεμένο με την επαναδραστηριοποίηση της εξόρυξης και της επεξεργασίας in situ στο Μαντούδι του Λευκόλιθου/Μαγνησίτη Επιχειρηματικό Πάρκο. Το επιχειρηματικό Πάρκο Μαντουδίου προτείνεται να λειτουργήσει ως τύπου Α ή Β.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Χωρική οργάνωση και κατευθύνσεις σχεδιασμού της τουριστικής δραστηριότητας (Άρθρο 12)

Η οργάνωση της τουριστικής δραστηριότητας γίνεται με βάση τους πολιτιστικούς και φυσικούς τουριστικούς πόρους της περιφέρειας ως πόροι έλξης για διαφόρων τύπων τουρισμού ανά Χωρική και Δημοτική Ενότητα, και παράλληλα καθορίζονται ευρείες ζώνες προτεραιότητας για την ανάδειξη των διεθνούς, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας πόλων έλξης. Γίνεται επίσης κατηγοριοποίηση των τουριστικών περιοχών ανάλογα με την τουριστική ένταση για συγκεκριμένες ενότητες
(Πίνακας 1).

Τουριστική ανάπτυξη (μεγάλοι κύκλοι) για όλο το δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και ένα πολυ μικρό κομμάτι του δήμου μας





Ειδικές Αρχές Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Οικιστικές αναπτύξεις εντός προστατευόμενων περιοχών
Πρόκειται ιδίως για τις εξής περιοχές:
- Π.Ε. Φθιώτιδας: η περιοχή εκβολών του Σπερχειού και ο υγρότοπος - νησιά του Κόλπου Αταλάντης που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000. Στις περιοχές αυτές χαρακτηριστική περίπτωση αστικής ανάπτυξης αποτελούν οι οικισμοί: Στυλίδα, Καραβόμυλος, Ράχες, Αχινός, Μώλος, Αχλάδι, Λιβανάτες, Τραγάνα, Θεολόγος. - Π.Ε. Εύβοιας: η περιοχή της Λιχάδας, η περιοχή βόρεια της Ιστιαίας (υδροχαρές δάσος και υγροβιότοπος Αγ. Νικολάου), το όρος Καντήλι - Δέλτα Κηρέα, το Δάσος Στενής, το όρος Όχη - κάμπος Καρύστου - Ακρωτήρι Καφηρεύς, το όρος Κόχυλας - Σκύρος. Χαρακτηριστική περίπτωση αστικής ανάπτυξης σ’ αυτές τις περιοχές αποτελούν οι περιοχές Λιχάδας - Αιδηψού, Ιστιαίας, Λίμνη - Μαντούδι, ευρύτερη περιοχή Καρύστου, Λινάρια -Σκύρος.
Στις περιοχές αυτές, και κυρίως στις παράκτιες ή ορεινές ζώνες τους, πρέπει να τηρούνται αυστηροί έλεγχοι για την αυθαίρετη δόμηση και την αστική διάχυση. Σε περίπτωση ήδη υφιστάμενων εντός αυτών οικισμών ή εγκεκριμένων περιοχών συνεταιρισμών ή παραθεριστικής κατοικίας, η δημιουργία ή επέκταση τους πρέπει να γίνεται με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον (περιορισμός επεκτάσεων, οικολογικά υλικά, εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, αποκατάσταση του φυσικού τοπίου που υποβαθμίζεται από τα έργα πρόσβασης, υποδομής, κατοικιών κ.λπ.).

Διερεύνηση δυνατότητας κήρυξης των ακόλουθων κέντρων πόλεων και οικισμών ως «διατηρητέα οικιστικά σύνολα» (κήρυξη βάσει νομοθεσίας ΥΠΕΝ): Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Κύμη, Λ. Αιδηψού, Καμένα Βούρλα, Λ.Υττάτης, Λ.Πλατυστόμου, Άσπρα Σπίτια, Λίμνη Ευβοίας, Κάρυστος, Δομοκός.

. Προσδιορισμός και Ειδική Διαχείριση Τοπίων
Προτείνονται οι παρακάτω «Ζώνες Τοπίου» για τις οποίες δίδονται γενικές κατευθύνσεις προστασίας/διαχείρισης:

. Περιφερειακής και εθνικής αξίας ζώνες τοπίου
-Ακτές Διαύλου Ορέων- Βόρεια Εύβοια
• Ακτές και μικρά νησιά Βορείου Ευβοϊκού κόλπου

. Περιφερειακής αξίας ζώνες τοπίου

• Πεδιάδα Μαντουδίου - εξορυκτική περιοχή Μαγνησίτη



Χωρική οργάνωση του ορεινού, παράκτιου, και νησιωτικού χώρου (Άρθρο 13)


Γενικές Κατευθύνσεις σχεδιασμού για τον ορεινό χώρο

Τελέθριο Όρoç: Προτείνεται η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Κανδύλι - Μαντούδι: Προτείνεται να προσανατολιστεί κυρίως στην άσκηση αγροτο-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων


 Παράκτιος και νησιωτικός χώρος


Κατευθύνσεις σχεδιασμού κατά Ενότητα Παράκτιου Χώρου

Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος: Η Ενότητα προτείνεται να αποτελέσει ένα κατ’ εξοχήν χώρο ήπιας αγροτικής παραγωγής προϊόντων ποιότητας (υδατοκαλλιέργειες
και γεωργία) και εξειδικευμένου ποιοτικού τουρισμού με έντονα αειφορική διαχείριση του παράκτιου χώρου, ιδίως στα ευαίσθητα οικοσυστήματα Natura και Αταλαντονήσια.

Ανατολικές Ακτές Εύβοιας προς Αιγαίο Πέλαγος: Προωθείται κατά προτεραιότητα η προστασία της φύσης,των ακτών και του τοπίου.







Χωρική διάρθρωση των βασικών δικτύων μεταφορικής υποδομής (Άρθρο 14)

Σε σχέση με το Δίκτυο των ΔΕΔ-Μ η Περιφέρεια εντάσσεται:
2 Στο Περιφερειακό Δίκτυο (Comprehensive Networks) και τους Κόμβους Συνδυασμένων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ)_
τον οδικό άξονα Βορρά - Νότου της Εύβοιας.


Μηχανισμοί εφαρμογής-Υποκείμενος σχεδιασμός (Άρθρο 16)


 Περιοχές Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων

• Εντοπίζονται ως προς την προτεραιότητα τα παρακάτω ημιαστικά κέντρα ή τουριστικά κέντρα: Αλιβέρι, Κύμη, Ερέτρια, Αταλάντη, Αμφίκλεια, Αράχωβα, Πολύδροσος,
Ιστιαία, Λουτρά Αιδηψού, Καμένα Βούρλα, Υπάτη, Λίμνη, Μαντούδι, Καρπενήσι, Κάρυστος.












Ολόκληρο το  Περιφερειακό Χωροταξικό εδώ


NewerStories OlderStories Home

0 comments: