Ποια είναι η αποψη Σκαλιστήρη για την εταιρεία του στο Μαντούδι



θέματος


Εγκαίνια μονάδας πυρίμαχων τούβλων απο τον Σκαλιστήρη το 1971



Απόσπασμα απο την συνέντευξη του Μιχάλη Σκαλιστήρη το Φλεβάρη του 2007 για την περιοχή (στον κ. Ιωάννη Παλάντζα 2007 για την διδακτορική του διατριβή)

........................
...................
......................

Ερώτηση: Σχετικά με τη συνολικότερη δράση της εταιρείας στην περιοχή Μαντουδίου τι έχετε να προσθέσετε;

Σκαλιστήρης:-Η εταιρεία επιτέλεσε κοινωνικό έργο. Βοηθήσαμε εκκλησίες και σχολεία, επιπλέον είχαμε ειδικά λεωφορεία που μετέφεραν τους μαθητάς στα σχολεία. Είχαμε οικισμό για τους μηχανικούς, γιατί είχαμε πολλούς. Πρέπει να ήταν πάνω από 30. Και όταν λέω μηχανικούς εννοώ και βιολόγους, γεωλόγους, κ.ά. Κάναμε και μια καντίνα και βοηθούσαμε πολύ τις περιοχές.

Εκτός από το Μαντούδι που με είχανε άχτι, οι άλλοι ήταν πιο καλοί. Αν δείτε στο Προκόπι με τον Πρόεδρο είχα κρατήσει καλές σχέσεις, ακόμη και μετά, Ο όποιος ήταν μεν ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά έβλεπε ότι αυτό δεν ήταν σωστό […] αργότερα επεχείρησα να ξαναγοράσω, με ξένους μαζί τις εγκαταστάσεις Μαντουδίου και δεν τόλμησε η Ν.Δ. να μου τα δώσει. Αυτό έγινε το 1992-93 επί Μητσοτάκη. Είχα προσφορά η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την eκκαθαρίστρια Alpha Bank, η οποία στην ίδια τιμή την παραχώρησε στον Βαρβούτη, ο οποίος ήξερε ακόμη χειρότερα από τους κρατικούς.

Ερώτηση: Αν η εταιρία μετά το 1982 είχε μια καλύτερη διαχείριση, υπήρχε ακόμη μετάλλευμα μετά από δεκαετίες εξορύξεων.

Σκαλιστήρης:-Υπάρχει μετάλλευμα αλλά εμείς για να μπορούμε για περισσότερο διάστημα να έχουμε μετάλλευμα είχαμε αρχίσει να αγοράζουμε ωμό λευκόλιθο από την Τουρκία, τον οποίο τον φέρναμε εδώ και τον επεξεργαζόμασταν, γιατί είχαμε μεγάλες δυνατότητες. Την οποία, άλλωστε, πολιτική, που προκαλούσε αντιδράσεις-μου έλεγαν ότι είναι ξένο και δεν προτιμώ το δικό μας- συνέχισε και η διοίκηση που ορίστηκε αργότερα από το Κράτος.
Επειδή η μεγαλύτερη αξία είναι το κύριο προϊόν, τα πυρίμαχα τούβλα και τα ενδιάμεσα προϊόντα, δίπυρη μαγνησία. Δεν πουλούσαμε ποτέ ωμό λευκόλιθο για να μας ενδιαφέρει ο λευκόλιθος. Αν μπορούσαμε να βρούμε από αλλού λευκόλιθο οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Το κέρδος δεν έβγαινε από την εξόρυξη, η οποία πράγματι τον τελευταίο καιρό ήταν πιο δύσκολη γιατί ήταν πιο βαθιά. Αφετέρου δε με τις διάφορες μεθόδους που κάναμε, τα παλιά απορρίμματα τα αξιοποιούσαμε και αυτά.

Ερώτηση: Είχατε την πρόθεση κατασκευής βιομηχανικής μονάδας παραγωγής μαγνησίου από την θάλασσα στην περιοχή Κυμασι Μαντουδίου;

Σκαλιστήρης:-Όχι. Ήταν να γίνει από την άλλη μεριά, στα δολομιτικά κοιτάσματα στην Βόρεια Εύβοια. Το εργοστάσιο ήταν να γίνει από στη δυτική πλευρά πιο βόρεια από την Λίμνη. Πράγματι, θέλαμε να έχουμε…...........
...................................
........................................

Ερώτηση: Περιβαλλοντικά, τι έκανε η εταιρεία;

Σκαλιστήρης:-Ότι υπήρχε καταστροφή του περιβάλλοντος υπήρχε. Κάναμε μόνο απολάσπωση των φραγμάτων και δεν χρησιμοποιούσαμε βαρέα μέταλλα. ......................

............................................................................
.............................................................
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ (πήγαινε στην σελίδα 367)







Διάβασε εδώ τι εγινε απο την πτώση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη και μετά

Καθεστώς Σκαλιστήρη http://www.servitoros.gr/education/view.php/54/988/
-





Οτι απέμεινε απο το εργοστάσιο Σκαλιστήρη στην θέση Φούρνοι Μαντουδίου



Σκουριασμένα απομεινάρια απο την σκάλα εκφορτωσης Σκαλιστήρη στο Κυμάσι Μαντουδίου
NewerStories OlderStories Home

0 comments: