Ο δήμος Κηρέως το 1474




Τα παρακάτω στοιχεία έρχονται απο τους φορολογικούς καταλόγους των Οθωμανών το 1474 οπως αναλύθηκαν στο σύγγραμα "L` EUBEE A LA FIN DU Xve SIECLEEconomie et Population Les registres de l`annee 1474, BALTA EVANGELIA,1989"

Τα ονόματα οσων ζουσαν τότε στο δήμο θα τα βρείτε παρακάτω


Στην περιφέρεια (Nahiye-i στα Τούρκικα) Μαντουδίου (Mandud οπως την ονόμαζαν οι Οθωμανοί) κατα την περιοδο της Τουρκοκρατίας εξαφανίστηκαν 3 χωριά (το Soyimir, το Σιδεροκαστρί και Αρτακης). Ενω άλλα απο τα σημερινά χωριά δεν υπάρχουν στην απογραφή του 1474 (δες στο τέλος της σελίδας την απογραφή του 1830 για συγκρίσεις).
Οι Τούρκοι κατελαβαν την Εύβοια το 1470 μ.Χ. Τα στοιχεία είναι 4 χρόνια μετά την κατάληψη.
[Σημ. Σιδερόκαστρο ήταν ένα απο τα ονόματα του κάστρου της Κλεισούρας στο Δερβένι, αριστερα του δρομου Χαλκίδα Προκόπι και ισως το Σιδεροκαστρί να αναφέρεται σε αυτο το μέρος]




Χάρτης με τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας το 1474





Ο παρακάτω φορολογικός κατάλογος των Οθωμανών δείχνει οτι στο Μαντούδι υπήρχαν 108 Φορολογητέες μονάδες (νοικοκυριά) που πληθυσμιακά σύμφωνα με το σύγγραμα αντιστοιχούν σε περίπου 450 ψυχές. Μια γρηγορή ματιά στην παρακάτω απογραφή δείχνει οτι το Μαντούδι ήταν ένα από τα 8 μεγαλύτερα χωριά της Εύβοιας εκείνη την εποχή. Εκτός απο το Μαντούδι τα άλλα κεφαλοχώρια της Βόρειας Εύβοιας ήταν οι Ωρεοί, η Αιδηψός και η Λιχάδα.




Σύμφωνα με την ιδια πηγή υπηρχαν τα παρακατω σπίτια και χήρες (συνυπολογιζοταν γιατι υπηρχε ειδική φορολογία για τις χήρες) στην περιφέρεια Μαντουδίου το 1474.


Μαντούδι: 102 σπίτια, 6 χήρες, φορ. εισόδημα 6.936 Άσπρα

Soyimir: 16 σπίτια, φορ. εισόδημα 770 Άσπρα

Ντράζι: 15 σπίτια, φορ. εισόδημα 756 Άσπρα

Τρούπι: 14 σπίτια, φορ. εισόδημα 739 Άσπρα

Βλαχιά: 7 σπίτια, 1 χήρα, φορ. εισόδημα 389 Άσπρα

Σπαθάρι: 9 σπίτια, φορ. εισόδημα 398 Άσπρα

Σιδεροκαστρί: 14 σπίτια, φορ. εισόδημα 750 Άσπρα

Φαράκλα: 20 σπίτια, 1 χήρα, φορ. εισόδημα 1.155 Άσπρα

Τσούκα: 6 σπίτια, φορ. εισόδημα 330 Άσπρα

Αρτακης: 2 σπίτια, φορ. εισόδημα 89 Άσπρα

Αγία Άννα: 5 σπίτια, φορ. εισόδημα 125 Άσπρα

*Άσπρο (akce) ήταν το νόμισμα των Οθωμανών μέχρι το 17ο αιώνα



Ονόματα των οικογενειών που ζούσαν στην περιοχή το 1474 απο τους καταλόγους των Οθωμανών. Ονόματα όπως Σπαθαριώτης (Σπαθάρι), Ντραζιώτης (Ντράζι) Κουρκουλιώτης (Κουρκουλούς) και Σιδεροκαστρίτης (Σιδεροκαστρί) που ερχονται απο τα αναλογα χωριά, χρονολογούνται απο εκεινη την εποχή και ισως παλαιότερα. Οι φορολογικοί καταλογοι των Τουρκων του 1474 παρακάτω περιέχουν και αλλα ονόματα που είναι κοινά στην περιοχή σήμερα









Μετα την Τουρκοκρατία - Το 1830



Έγγραφο του Νικολάου Καλογερόπουλου προς τον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια,(της 3 Σεπτεμβρίου 1830) κάνει την παρακάτω καταγραφή της Εύβοιας .
Οπως φαινεται τα πληθυσμιακά στοιχεια του δήμου και υπάρχοντα χωριά εχουν αλλάξει. Η επιστολή δίνει μια εικόνα για τις συνθήκες διαβιωσης την περιοδο αυτή.



.....................................

.............................







Κανε κλίκ για ολόκληρη την επιστολή




Η Εύβοια και οι Ευβοιείς στα χρόνια του 21 ΛΟΥΚΑΤΟΣ Δ. ΣΠΥΡΟΣ

H καθημερινή ζωή των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία - Ιωάννης Χατζηφώτης




NewerStories OlderStories Home

0 comments: