Η Αρχαία Κήρινθος











Kireas.org



Δες σε χάρτη google τα όρια των αρχαιολογικών χώρων του δήμου και της Αρχαίας Κηρίνθου απο τον Kireas.org εδώ


Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος απο το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο να ξεκινήσει έρευνες στην Αρχαία Κήρινθο, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία για την ιστορία της απο υπάρχουσες μελετες.



Η Κήρινθος ιδρυμένη από τον Κόθο, αδελφό του Ίωνα, υποδηλώνει πρώιμη εγκατάσταση Ιώνων στον τόπο από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. Η μυθολογική παράδοση του αργοναύτη Κάνθου από την «έφαλο», κατά τον Όμηρο, Κήρινθο, που περιπλανήθηκε και πέθανε στις ακτές της Λιβύης, φανερώνει τη συμμετοχή της Κηρίνθου στον ευβοϊκό αποικισμό και μάλιστα σε περιοχές, για τις οποίες δεν έχουν σωθεί πληροφορίες.
Η Κήρινθος πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Εύβοια, αφού εκεί σημειώνεται η εξέγερση των «κακών», κατά το χαρακτηρισμό του αριστοκράτη ποιητή Θέογνη, οι οποίοι και κυρίευσαν την πόλη, οδηγώντας τη στην ιστορική αφάνεια. «…Αλίμονο στην ανημποριά μας. Χάθηκε η Κήρινθος, και του Ληλάντου τα καλά αμπέλια καταστράφηκαν. Στην εξορία ζούνε οι καλοί και οι κακοί την πόλη διαφεντεύουν. Μακάρι να εξαφάνιζε ο Δίας τη γενιά των Κυψελιδών…».
πηγη
Μια αλλη εκδοχή (δες παρακάτω) του ποιηματος θελει την καταστροφή της Κηρίνθου απο τον τυραννο της Κορινθου Περιανδρο (γιό του Κυψελου) που εξεστρατευσε εναντιον της Ιστιαιας τον 6ο αιωνα.

Η Αρχαία Κήρινθος ονοματίζεται στον κατάλογο πλοίων του Ομήρου. Η πόλη ήταν γνωστή στον Πτολεμαίο και τον Στράβωνα, αν και τοτε είχε χάσει την σημασια της αφου νωρίς εχασε την ανεξαρτησία της στην Ιστιαια. Η ακρόπολη της πέφτει απότομα στη θάλασσα σε ένα γκρεμό 30 μέτρων. Το τείχος στην Βορεια πλευρά (προς το ποταμι) είναι απο ακανόνιστους πολυγωνικους ογκους πιθανώς ανήκει στην πολη του 6ου π.χ. αιώνα, η καταστροφή της οποίας σύμφωνα με το Θέογνι αποδόθηκε στην δυναστεια των Κυψελίδων (6ος αιωνας). Το τείχος από την Νότια πλευρά της αρχαίας Κηρίνθου είναι διπλής όψης απο τραπεζοειδεις όγκους διατεταγμένους σε επίπεδα και περιέχει και ένα τετράγωνο πύργο. Τα τμήματα αυτά (νοτιο τείχος) είναι πιθανόν της ελληνιστική περιοδου. Ο Pernier ανέφερει οτι στα ερείπια υπαρχει ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο στη κορυφη του λοφου, και άλλα κτίρια απο ακατέργαστους ασβεστολιθικούς ογκους, κατά μήκος των δρόμων που καθορίζονται σύμφωνα με την κύρια σημεία της πυξίδας. Δεν έχουν αναφερθεί ευρήματα από τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Princeton


Η ΚΗΡΙΝΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙς 7 ΕΥΒΟΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΩΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
"οἳ δ᾽ Εὔβοιαν ἔχον μένεα πνείοντες Ἄβαντες
Χαλκίδα τ᾽ Εἰρέτριάν τε πολυστάφυλόν θ᾽ Ἱστίαιαν
Κήρινθόν τ᾽ ἔφαλον Δίου τ᾽ αἰπὺ πτολίεθρον,
οἵ τε Κάρυστον ἔχον ἠδ᾽ οἳ Στύρα ναιετάασκον,
540τῶν αὖθ᾽ ἡγεμόνευ᾽ Ἐλεφήνωρ ὄζος Ἄρηος
Χαλκωδοντιάδης μεγαθύμων ἀρχὸς Ἀβάντων.
τῷ δ᾽ ἅμ᾽ Ἄβαντες ἕποντο θοοὶ ὄπιθεν κομόωντες
αἰχμηταὶ μεμαῶτες ὀρεκτῇσιν μελίῃσι
θώρηκας ῥήξειν δηΐων ἀμφὶ στήθεσσι:
545τῷ δ᾽ ἅμα τεσσαράκοντα μέλαιναι νῆες ἕποντο." (Ομήρου Ιλιάδα 2.511)

" ταῦτά τε δὴ τὰ χωρία περὶ τὴν Ἱστίαιάν ἐστι καὶ ἔτι Κήρινθος πολείδιον ἐπὶ τῇ θαλάττῃ: ἐγγὺς δὲ Βούδορος ποταμὸς ὁμώνυμος τῷ κατὰ τὴν Σαλαμῖνα ὄρει τῷ πρὸς τῇ Ἀττικῇ." Στράβων

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ

"ὤ μοι ἀναλκίης∙ ἀπὸ μὲν Κήρινθος ὄλωλεν,
Ληλάντου δ’ ἀγαθὸν κείρεται οἰνόπεδον∙
οἱ δ’ ἀγαθοὶ φεύγουσι, πόλιν δὲ κακοὶ διέπουσιν.
ὡς δὴ Κυψελιδῶν Ζεὺς ὀλέσειε γένος."
Μετάφραση:
Αλίμονο, πόση ανανδρεία! Χάθηκε η Κήρινθος, και καταστρέφονται τα όμορφα αμπέλια του Λήλαντα· οι ευγενείς διώκονται, την πόλη κυβερνούν οι άθλιοι. Μακάρι έτσι να καταστρέψει ο Δίας το γένος των Κυψελιδών.
Πηγή Θεογνις 891-894



Η Αρχαία Κηρινθος
πηγή: SACKETT H. L. 1974 Προϊστορική Εύβοια ΤΟΜΟΣ ΙΘ ΜΕΛΕΤΑΙ Εταιρεία Ευβοικών Σπουδών




Τοπογραφικό σχεδιο του 1845 απο τον Vischer, Wilhelm, 1808-1874; Vol. 1. Historische Schriften; hrsg. von Heinrich Gelzer.- Vol. 2. Archäologische und epigraphische Schriften; hrsg. von Achilles Burckhardt



Για την Αρχαία Κήρινθο απο τον Vischer, Wilhelm, 1808-1874; Vol. 1. Historische Schriften; hrsg. von Heinrich Gelzer.- Vol. 2. Archäologische und epigraphische Schriften; hrsg. von Achilles Burckhardt



Ο χώρος σήμερα











GEYER FRITZ (1962) Κείμενο Τοπογραφία και ιστορία της νήσου Ευβοίας μέχρι του Πελοποννησιακού πολέμου κατά μετάφρασιν εκ του γερμανικού υπό Ανδρέου Α. ΖαπάλουΤΟΜΟΣ Θ Εταιρεία Ευβοικών Σπουδών






πηγή: SACKETT H. L. 1974 Προϊστορική Εύβοια ΤΟΜΟΣ ΙΘ ΜΕΛΕΤΑΙ Εταιρεια Ευβοικων Σπουδων












Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΡΑ




ΠΡΙΝ 5000 ΧΡΟΝΙΑ

Στρωματογραφικη μελετη μεσω γεωτρήσεων στη μικρη πεδιαδα μεταξυ προφητη Ηλια και Πελεκιου υποδηλωνει την υπαρξη μια σκουρόχρωμης λασπης (άργιλος) και λεπτής άμμου πλούσια σε οργανικες ουσίες και μικρα απολιθώματα. Η περιοχή ηταν ενας ρηχος ελωδης ορμος με υφάλμυρο νερό που δημιουργήθηκε πριν απο , τουλάχιστον 5000 χρόνια. Εχει προσχωθεί κατα περιπου 3 μέτρα.













NewerStories OlderStories Home

0 comments: