Η Σφαγή της Βόρειας Ευβοιας το 1823 -Μέρος 3







ς

Μέρος 3. (Διαβάστε τα άλλα μερη πρώτα για να παρετε μια καλυτερη ιδέα)

Τεκταινόμενα πριν την σφαγή

Μέρος 1

Μέρος 2

Μέρος 3



Τα παρακάτω στοιχεία αντανακλούν μαρτυρίες και σε κάποιες περιπτώσεις ερμηνείες από τις συγκεκριμένες πηγές που χρησιμοποιήθηκαν. Η σφαγή της Βόρειας Εύβοιας το καλοκαίρι του 1823 καθώς και η ύποπτη "λιποταξία" των υπερασπιστών της στο "Δερβένι" είναι αναμφισβήτητο γεγονός από όλες τις ιστορικές πηγές. Η διαφωνία είναι σε σχέση με το καταλογισμό των ευθυνών στους Ιωάννη Κωλλέτη (τότε ύπαρχο Ευβοίας), Διαμαντή Νικολάου Ολυμπίου (αρχιστράτηγο Ευβοίας) και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο (αρχιστράτηγο Στερεάς Ελλάδας). Παραθέτουμε ένα αριθμό αποσπασμάτων για το θέμα όπως ακριβώς γράφτηκαν άπα διάφορες ιστορικές πηγές για να σχηματίσετε την δική σας γνώμη.

Λόγου του μεγέθους το ιστορικό έχει διανεμηθεί σε 3 μέρη για την σφαγή και ένα μερος για το τι έγινε πριν την σφαγή. Οι περισσότερες πηγές είναι πρωτογενείς (οι συγγραφείς συμμετείχαν στον αγώνα) και μερικές φορές βιωματικές. Κάθε μέρος φωτίζει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας και μερικές φορές δίνει μια διαφορετική ερμηνεία στα γεγονότα εξαρτώμενου από την θέση και το ρόλο του συγγραφέα στην Επανάσταση. Για μια σφαιρικότερη άποψη επί του θέματος θα πρέπει να διαβάσετε όλα τα μέρη


ΜΕΡΟΣ 3



Μια λεπτομερεστερη περιγραφή των γεγονοτων της σφαγής απο το βραβευμενο Βιβλίο του Διονυσίου Κοκκίνου "Ελληνικη Επαναστασις"











Σχετικά αποσπασματα σπο το βιβλιο του Πηλιώτη (Ευβοια) Αρχιμανδριτου Ναθαναήλ Ιωάννου τα «Ευβοϊκά» , 1857 που αναφερει (σελ. 58) οτι υπηρχαν 2.000 θύματα απο τους Τουρκους στα χωρια Αχμεταγα και Μαντούδι που αιφνιδιαστηκαν απο την παρουσία των Τούρκων και δεν προλαβαν να διαφύγουν. Τα υπολοιπα χωρια της Εύβοιας οταν εμαθαν τα νέα καταφεραν και κρυφτηκαν στα βουνά ή εφυγαν δια της θαλάσσης στις Σποράδες και αλλού.

Τα σχετικά αποσπάσματα














Αποσπάσματα σχετικά με την σφαγή και των ρόλο των Ηπειρωτών αγωνιστων στην Εύβοια απο το" Γρηγόριος ο Αργυροκαστρίτης κι η Επανάσταση της Ευβοίας, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΝΗ "
.......................
....................





Αποσπασματα απο το "Αγγελής Γοβιός ή Γοβγίνας και η Ευβοϊκή Επανάσταση"
ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1966


.........................................

.......................................








................................




Άλλες πηγές

"Κουτσονίκας, Λάμπρος.Γενική ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως /υπό Λάμπρου Κουτσονίκα Ταγματάρχου.Εν Αθήναις :Τύποις του ""Ευαγγελισμού"" Δ. Καρακατζάνη,1863-1864."


Αλεξάνδρου Δ. Κριεζή: Απομνημονεύματα (Γκιορνάλε δια την ανεξαρτησίαν του Εθνους – 1889) Επανέκδοση : Απομνημονεύματα Αγωνιστών του ’21: Εκδοτικός οίκος Χ. Κοσμαδάκη



NewerStories OlderStories Home

0 comments: