Ο Καπετάν Ανάποδος από την εφημερίδα Ριζοσπάστης


Την Κυριακή 8 Νοέμβρη διοργανώνεται μνημόσυνο για το Θύμιο Καψή (καπετάν Ανάποδο), το Γιωργη Βλαχούτσικο (καπετάν Ευβοιώτη) και τα θύματα του ΔΣΕ στην Εύβοια.


Στοιχεία για τους δυο άνδρες από την Εφημερίδα Ριζοσπάστης:

O Θύμιος Καψής (Καπετάν Ανάποδος) γεννήθηκε στη Δρυμαία (Γλούνιστα) της Λοκρίδας το 1920. Το 1939 - 41 φοιτητής στο πανεπιστήμιο, στη Νομική. Τότε πρέπει να έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης στον Παρνασσό αρχές του 43'. Στα "Δεκεμβριανά", με το 2ο σύνταγμα, που είναι πολιτικός, πιάνεται από τους Αγγλους. Κρατείται στο Χασάνι (Ελληνικό). Δραπετεύει με μια ομάδα. Το '46 πολιτικός στο Αρχηγείο Φθιωτιδοφωκίδας του ΔΣΕ. Υστερα στο αρχηγείο Παρνασσίδας με τον Διαμαντή. Στη συνέχεια καπετάνιος στο τάγμα Καλλιδρόμου. Aπό το Νοέμβρη του 1947 Διοικητής του Τάγματος του ΔΣΕ στην Εύβοια. Τις 5 Νοέμβρη του 1949 τον δολοφόνησε στον ύπνο του ένας συναγωνιστής του λίγο πριν το Προκόπι (Αι-Γιώργη), του Δήμου Κηρέως Εύβοιας

Ο Γιώργης Βλαχούτσικος, γνωστός ως καπετάν Ευβοιώτης, γεννήθηκε το 1916 στη Λίμνη Ευβοίας. Από τα μαθητικά του χρόνια, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Αργότερα, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1940-41 πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο. Στην Κατοχή (1940-44) πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση σαν πολιτικός καθοδηγητής, αλλά και σαν καπετάνιος του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Εύβοια. Το τέλος του ήταν οικτρό, χτυπήθηκε, μετά από προδοσία, την ώρα του ύπνου του στις 27 Σεπτέμβρη 1949, στη θέση Λούπα - Φράγανα (Καντήλι)

Τα 113 θύματα του ΔΣΕ στην Εύβοια.

Σχετικά κείμενα από την εφημερίδα Ριζοσπάστης


Θύμιος Καψής (Καπετάν Ανάποδος ) από την εφημερίδα Ριζοσπάστης

Ο Καπετάν Ανάποδος του Γιώργη Μωραϊτη


Ο Καπετάν Ανάποδος στο σταυρό


Στα χνάρια του Ανάποδου


Γιωργης Βλαχούτσικος (καπετάν Ευβοιώτης)







Ο ΔΣΕ από την Εφημερίδα Ριζοσπάστης

Θύματα του ΔΣΕ από την Λίμνη.

Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών

"Κώστας Γυφτόδημος (ή Καραγιώργης)" Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών

"Το τραγικό τέλος του Κ. Καραγιώργη" Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών

"Βιβλιογραφία για την Εθνική Αντίσταση στην Εύβοια(1941 - 1944)" Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών

Αρχείο του Γιώργου Δουατζή (καπετάν Όθρυ), καπετάνιου του Ε.Λ.Α.Σ. στην Εύβοια Ε.Λ.Ι.Α
NewerStories OlderStories Home

0 comments: